Bedriftsbesøg hos
Tastum Jersey
Tekst, billeder og film af Morten Damsgaard
Udgivet: December 2024
Bedriftsbesøg hos
Tastum Jersey
Tekst, billeder og film af Morten Damsgaard
Udgivet: December 2024
Når passionen for køerne driver fællesskabet
Fællesskab, holdånd og den lokale forankring er nøgle-værdier hos Thomas og Kristina Houmøller Søgaard, som driver Tastum Jersey.
– Det er vaskekone-tricket, fortæller Thomas Søgaard, mens han vrider det skårlagte græs i hænderne.
– Jeg tror tørstoffet her ligger på et par og tredive procent – det er helt perfekt, siger han, mens han kigger over den netop sammenrevet græsmark med et tilfreds smil på vej mod bilen, der står parkeret i kanten af græsmarken.
– På sådan en maj-aften her, får man virkelig følelsen af sommer, det er virkelig nu man mærker, hvorfor man er landmand.
Han sætter bilen i bevægelse hen ad grusvejen, drejer ind ad en markvej, hvor man bag træerne kan se de to store 14 meter river arbejde mod aftensolen. Solen er på vej ned, klokken nærmere sig 21.30, og det er mandag den 13. maj 2024. Dagen hvor første slæt græs lægges ned – og rives sammen hos Tastum Jersey, som Thomas driver sammen med hustruen Kristina Houmøller Søgaard.
Bedriften er økologisk og består af 520 jerseykøer – cirka det samme antal i opdræt og et planteavlsbrug på knap 500 hektar.
Fællesskabet driver og bærer bedriften
Thomas og Kristina er anden generation på ejendommen, som de overtog efter Thomas’ forældre for fire år siden.
– Det var planen i flere år, at jeg skulle drive bedriften videre, men generationsskiftet blev speedet voldsomt op i fart, da min far pludselig fik konstateret modermærkekræft i november 2020, fortæller Thomas.
– Det var på tegnebrættet, at generationsskiftet skulle ske 1. januar 2021, men min far ønskede ikke at sælge ejendommen, mens han var syg, og vi blev enige om at vente, til han blev rask. Men i marts 2021 kunne vi se, at det ikke var sikkert, at han nogensinde vil blive rask igen, fortæller Thomas og forklarer, at generationsskiftet derfor blev sat i værk, og handlen blev gennemført på bare tre uger.
– Når jeg her bagefter kigger tilbage på forløbet, bliver jeg ofte helt blæst bagover ved tanken om den fællesskabsfølelse der kom. Alle smed alt hvad de havde i hænderne for at få tingene til at lykkes – lige fra finansieringspartner og rådgivere til familie og medarbejdere.
Thomas og Kristina stod som ejer af Tastum Jersey den 1. april 2021.
- Tastum Jersey er beliggende i det midtjyske, og ejes og drives af Kristina og Thomas Houmøller Søgaard.
- Der er 12 fuldtidsansatte på den økologiske bedrift som har 520 årskøer og det samme antal dyr i opdræt.
- Der er knap 500 hektar økologisk planteavl til bedriften, hvor mindre opgaver løses med egne maskiner, mens to maskinstationer klarer langt størstedelen af arbejdet i marken.
– Det var en kaotisk tid. Min far døde den 11. juni 2021, hvilket betød, at min sparringspartner nummer ét var væk. Desuden kørte sæsonen derud af, alt imens Corona stod på. Men igen viste mine folk virkelig, at de var holdspillere, beretter Thomas.
– Elever, som egentligt var på skole, kom og hjalp til, når de havde fri. Selv min svigerfar, som til daglig er betjent, kom og hjalp med at køre alle dyrene på græs. Han havde aldrig før på den måde arbejdet med dyr, men han fik det til at lykkes – selvom han jo havde et fuldtidsarbejde, så fik han det lavet sådan, at han kunne være på gården to dage om ugen og hjælpe os. Det var helt fantastisk. Én ting er jo malkekøerne, som primært går omkring ejendommen, men mange af opdræt-dyrene skal ofte køres til lokationer længere væk, og med i alt 950 dyr på græs fra foråret og hen over sommeren, var der virkelig brug for alle mand, fortæller Thomas.
– Alle løftede bare i folk, og det er netop dét fællesskab som gjorde, at vi kom igennem den frygtelige tid, hvor der jo også var en sorg der skulle bearbejdes. Jeg fandt i den proces ud af, at en god familie og gode medarbejdere omkring en, må være grundstenene for at have et godt liv som selvstændig.
Når arbejdet bliver en hobby
Og fællesskab-følelsen lever i bedste velgående hos den midtjyske mælkeproducent. Man mærker det alle steder – både i stalden, i frokostrummet, i marken – og til dyrskuerne. Her kommer passionen for køerne og fællesskabet omkring dem for alvor til udtryk.
I kontoret i malkestalden er det lige før, at der ikke kan sættes én knappnål mere på væggene – for væggene er fyldte af diplomer og medaljer fra diverse dyrskuer rundt om i landet.
– Vi er til tre-fire dyrskuer om året, og det er superfedt, at de køer vi går og passer til daglig, også kan bruges til vores hobby, fortæller Thomas, som i hele sit liv har været med på dyrskuer:
– Jeg er jo født ind i det. Mine forældre har altid vægtet det højt, og jeg er vild med, at jeg nu giver det videre til mine og Kristinas børn, forklarer Thomas, som også finder en stor glæde i, at mange tidligere medarbejdere kommer, og er med på dyrskuerne med stort engagement.
I år gik vi næsten hele vejen med én af vores køer. Den blev kåret som den smukkeste jerseyko i Danmark, og nummer to i Miss Danmark på tværs af alle racer. Det er vi rigtig stolte af, fortæller Thomas, som ikke kun vægter fællesskabet mellem medarbejdere igennem den fælles passion for køer – det strækker sig også på tværs af ejendomme mellem kollegaer og andre landmænd.
Timing er altafgørende
Thomas drejer nøglen i bilen, og hopper ud på marken, hvor de to store græsriver er i gang med sidste mark for i dag.
Thomas løber over til én af riverne, og mens chaufføren fra maskinstationen åbner døren, hopper Thomas op på passagersædet i to hop. Døren lukkes, og traktor og rive vender rundt for at tage endnu en omgang.
Mørket falder langsomt på, mens arbejdslysene fra traktorerne og riverne laver en flot scene med de mørke træer i baggrunden, som nærmest vokser sig højere og bredere ud af mørket, alt imens man stadig kan skimte de snorlige græs-skår, som riverne har revet sammen i et mageløst mønster hen over marken.
Traktoren nærmere sig enden igen, og døren åbner. Thomas hopper lige så hurtigt ned på jorden, som han kom op.
– Jeg er omgivet af dygtige og selvstændige folk, erkender Thomas, mens han bevæger sig væk fra riverne og ud mod læhegnet i markens kant.
– Chaufføren fra maskinstationen kunne under rivningen konstatere, at sukkerindholdet i græsset er højt – til den gode side. Så jeg har lige ringet til en ensileringsmiddel-sælger – selvom klokken nu er 22, så kommer han i morgen klokken 7 med ensileringsmiddel, som vi kan tilsætte under ensileringen for at sikre os en ordentlig gæringsproces til trods for det høje sukkerindhold i græsset, fortæller Thomas, mens han igen laver vaske-kone-tricket med græsset og ser på de to river, som nærmere sig hinanden på dagens sidste mark.
– Skårlæggerne har fået lagt de 185 hektar ned, og riverne har lige om lidt revet de første 88 hektar i dag. Det er virkelig gået godt. I morgen rives det sidste, mens finsnitteren kommer op ad formiddagen, og så ensilerer vi alt græsset over to dage. Vi gider ikke det med at køre om natten, hvis vi kan undgå det, fortæller Thomas Søgaard, som ser ret så tilfreds ud med dagens indsats.
Men det er også vigtigt, at det lykkes med ensileringen af 1. slæt græs.
– Kvaliteten er lig med vores mælkeproduktionen. Det er supervigtigt, at vi får det taget på det helt rigtige tidspunkt, så vi dels får den rigtige kvalitet hjem i siloen, og dels sikrer vi os den mest optimale genvækst til 2. slæt græs, beretter Thomas, mens han går mod bilen med næsen hjem til fyraften.
Vækkeuret ringer da også lidt i klokken 3 igen, hvor en ny dag truer – først med morgenrutinerne i stalden, og derefter på en frakørselsvogn i første slæt græs.
For alle mand hos Tastum Jersey skal tage ved i morgen, for forårsarbejdet anno 2024 har i den grad været en besværlig omgang, som har trukket ud, og nu kombineres det hele med 1. slæt græs. Derfor er maskinstationen ekstrem presset på mandskab. Tastum Jersey hjælper derfor med frakørsel med to vogne, en nabo hjælper med en enkelt vogn, maskinstationen kører selv med én vogn, og har lejet en planteavler til yderligere at komme med to traktorer, som de spænder efter maskinstations vogne.
Jo – man hjælper hinanden og står sammen på tværs, når vind og vejr sætter alt under pres. Men så længe resultatet af det hårde arbejde er til at føle på – så glemmer man hurtigt den ekstra energi, som det krævede i momentet. Så længe man trækker på samme hammel, når fællesskabet går hånd i hånd med passionen. Både passionen for køerne, for marken og for landbruget i det hele taget.
Det er noget man mærker konstant i landbrugs-branchen, og den drivkraft er så uvurderlig, og næsten umuligt at beskrive for udefrakommende. Det kan være svært at beskrive, hvad man føler, når man har kæmpet en brav kamp mod naturens elementer, og eksempelvis har fået græsset dækket under plastik inden regnen satte ind, eller fået høstet marken færdig, bjerget halmen hjem i tørvejr – alle situationer har samme fællesnævner: Følelsen af at stå sammen.
Følelsen ligger tykt i luften, når man er i mål. Det mærkes også tydeligt hos Tastum Jersey, da alle mand sad og spiste pizza – en fast tradition, når 1. slæt græs var dækket under plastik. Der blev grinet og pjattet til trods for trætte arme og ben, men alle havde nøjagtig samme følelse i hele kroppen: Vi gjorde det – sammen!
Vi taler alle ko’sk
Følelsen af fællesskab for en passion er grænseløs, når det kommer til køer og landbruget generelt. Det mærkede Tastum jersey tydeligt under Jersey verdenskongressen, som løb af stablen i Danmark i sommeren 2024. Det er 22 år siden, at Danmark sidst har været værtsland for jersey-folk fra stort set hele verden. I løbet af den uge, som kongressen løb over, var der et eftermiddags- og aftenbesøg hos Tastum Jersey.
– Det var en kæmpe oplevelse, beretter Thomas Søgaard, som måske også havde gjort en anelse mere ud af begivenheden end gennemsnittet:
Alle staldene var blevet vasket – både spær og porte skinnede i dagens anledning. Maskinhuset og de små kalves hjem var blevet ryddet og omdannet til en festsal, hvor bespisning, taler og live-musikken fandt sted. 15 køer var linet op på rad og række, blevet klippet, malket til, så der var mælk i yverne, og de nationale og internationale gæster kunne derfor se, hvad Tastum Jersey lægger vægt på.
– Det var bare så fedt at opleve det fællesskab, som køerne giver på tværs af landegrænserne, fortæller Thomas, og påpeger, at man skal værne om fællesskaberne:
– Mange steder bliver der lavet flere kløfter end fællesskaber. Uden at gøre det for høj filosofisk, så er det bare fedt at have noget så fantastisk som når en ko skaber et stærkt fællesskab, og det mærkede vi virkelig under Jersey verdenskongressen. Vi er bare alle nørder – om det er maskiner eller køer. Landbrugets mange sider kan bare noget, og det gør mig virkelig stolt, fortæller Thomas.
– Om vi taler fransk, tysk eller dansk, så taler vi alle samme sprog sådan en dag – og det er ko’sk.
Forplejningen var ligeledes i højsædet på dagen. Tastum Jersey havde sat egne vare i fokus: Thise Mejeri var til stede med smagsprøver – med ost fra den mælk køerne leverer. Den lokale slagter serverede kød fra dyrene i egne stalde, og desserten var is lavet af mælk fra egne køer.
– Vi ville virkelig gerne, at det var mere oppe i tiden, at man satsede på lokale producerede fødevare. Så man kan jo begynde med sig selv, og denne verdenskongres var jo en perfekt anledning til netop det, forklarer Thomas og tilføjer med et smil:
– Jeg kan desværre ikke prale af byggen til øllene – men de glider nu også ned, fortæller Thomas Søgaard med et grin.